آسانسور روملس یا MRL نوعی آسانسور است که برای نصب و راه اندازی آن نیاز به ساخت موتورخانه نیست. این دستگاه برای ساختمانهای دارای محدودیت ارتفاع و فضای کم بسیار کاربردی میباشد. همانطور که از نام آن پیداست در طراحی آسانسور بدون موتورخانه به اتاق موتور نیاز نبوده و موتور در بالای چاله آسانسور نصب میشود. موتوری که برای راهاندازی این سیستم استفاده میشود، از نوع گیرلس بوده و برای انواع آسانسور هیدرولیک و کششی قابل اجرا میباشد.
آسانسور بدون موتورخانه یا روملس ویژگیها، مزایا و معایبی دارد که در ادامه به بررسی صفر تا صد این موضوع خواهیم پرداخت؛ پس تا انتهای این مطلب همراه مجله سپهر آسانسور باشید.
آسانسور بدون موتورخانه (روملس) چیست؟
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، آسانسور روملس برای قراردهی تجهیزات و موتور نیاز به اتاقک موتورخانه ندارد؛ بنابراین موتور در چاه یا چاله و در زیر سقف آن قرار داده میشود. تابلو فرمان نیز در بالاترین طبقه ساختمان که آسانسور در آن توقف میکند، قرار داده خواهد شد. البته تمامی این تجهیزات را میتوان در پشت بام ساختمان جانمایی کرد اما شرط لازم برای این کار امکان توقف آسانسور در پشت بام است.
برای راه اندازی بالابر MRL از موتور گیرلس به جای گیربکس استفاده میشود، به همین دلیل است که بعضی از مهندسان و نصابان، این دستگاه را با نام آسانسور گیرلس بدون موتورخانه معرفی میکنند. دلیل استفاده از موتور گیرلس در این فرآیند کاهش لرزشها و تکانههای ناگهانی، صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش هزینههای مربوط به سرویس و نگهداری است.
ویژگی های بالابر MRL
یکی از مهمترین ویژگیهای بالابرهای MRL (روملس) عدم استفاده از موتورهای القایی میباشد. در این دستگاه موتورهای سنکرون بدون چرخ دنده استفاده میشود که مزیتهایی دارد. این مزیتها شامل موارد زیر است:
- عدم نیاز به ماشین آلات ثابت
- صرفهجویی در فضا
- عدم استفاده از دنده در آسانسورهای کششی روملس
یک ویژگی دیگر، سرعت کابین بالابر MRL است که با نصف سرعت موتور برابری میکند. برای مثال اگر سرعت موتور 3 متر بر ثانیه باشد، سرعت کابین 1.5 متر بر ثانیه خواهد بود.