گیربکس Gearbox

آسانسور موتور گیربکس

اصلی ترین قطعه یک آسانسور موتور گیربکس آن است که کلیه عملیات بالابردن و پایین آوردن کابین را بر عهده دارد. نیرویی که لازم است تا کابین را جابجا کند توسط موتور آسانسور تامین می شود. اجزای دیگری نیز مانند فلکه گیربکس و ترمز الکتریکی نیز در این عملیات سهیم هستند. موتورهای گیربکسی در آسانسور به دلیل وجود هماهنگی بیشتر میان تولید توان و مصرف توان در بهینه ترین حالت ممکن مورد استفاده قرار می گیرند. از این رو تهیه آسانسور موتور گیربکس برای کسانی که به کیفیت بالا اهمیت بیشتری می دهند مهمتر است.

101301835_48157d12c3-min

معرفی انواع موتور آسانسور

موتورهای آسانسور به طور کلی به دو دسته با گیربکس و بدون گیربکس تقسیم بندی می شوند. موتور آسانسور وظیفه کشیدن و رها سازی وزن کلی کابین را به عهده دارد که قسمتی از این حرکت ها از طریق کادر وزنه اعمال می شود. این همکاری کادر وزنه سبب می شود تا عملکردی شبیه به الاکلنگ اتفاق بیفتد و برای جابجایی کابین نیاز بیشتری به تامین انرژی از سوی موتور نباشد. برای توضیح بیشتر پیرامون معرفی انواع موتور آسانسور در زیر به آنها اشاره کرده ای

  • موتور آسانسور گیربکس دار : آسانسور موتور گیربکس به دو دسته دو سرعته و تک سرعته تقسیم می شود که تفاوت این دو نوع در نحوه راه افتادن و استارت آسانسور و نحوه ایستادن و ترمز آن است.
  • موتور آسانسور بدون گیربکس : در این نوع از آسانسور ها نیروی موتور مستقیما به روتور فلکه متصل می شود و گیربکس واسط میان آنها نیست. برای آسانسور های پر سرعت این نوع از آسانسور ها پیشنهاد می شود چون با حذف گیربکس سرعت عملکرد آسانسور بیشتر می شود.

موتورهای گیربکس دار خود بر دو نوع هستند:

  1. موتور گیربکس تک سرعته: در این نوع موتور گیربکس آسانسور، حرکت موتور آسانسور فقط با یک سرعت انجام می شود، بنابراین وقتی کابین آسانسور در فاصله نزدیکی از طبقه مورد نظر قرار می گیرد، حرکت آن کند می شود و کابین در نهایت در تراز طبقه از حرکت باز می ایستد.
  2. موتور گیربکس دو سرعته: این نوع موتورهای گیربکس آسانسور دارای دو سیم پیچ و در نتیجه دو سرعت در حرکت هستند، به صورتی که در ابتدا سرعت بالاست و در فاصله ۳۰ سانتی متری تراز طبقه سرعت کم می شود تا کابین در تراز طبقه مورد نظر به طور کلی متوقف شد. به این نوع از موتورهای آسانسور یک چرخ فلزی بزرگ و سنگین به نام فلایول متصل می کنند تا ضرباتی را که از شتاب اولیه یا توقف ناشی می شود، کاهش دهد.