روملس (Machine Room Less)

آسانسور روملس چیست؟ (Machine Room Less)

آسانسور بدون موتورخانه یا آسانسور روملس آسانسوری است که فضای مستقلی جهت استقرار موتور و تابلو فرمان نداشته و به این صورت می باشد که موتور داخل چاله زیر سقف و تابلو در کنار بالاترین توقف قرار میگیرد. این نوع آسانسور ها معمولا در ساختمانهایی که محدودیت ارتفاع داشته باشند و یا آسانسور با توقف در پشت بام مورد نیاز باشد اجرا می شوند.

موتور استفاده شده در آسانسورهای روملس می بایستی حتما از نوع گیرلس بوده و دلیل آن حجم بسیار کمتر موتورهای گیرلس نسبت به گیربکس می باشد. در سیستم های گیرلس که بصورت موتورخانه دار و بدون موتورخانه اجرا می شوند، با توجه به اینکه سیستم تعلیق آن به صورت دو به یک می باشد بنابراین سرعت چرخش موتور دو برابر سرعت حرکت کابین می باشد. این به این معنیست که اگر به فرض یک آسانسور با سرعت ۱ متر مورد نیاز است در این حالت موتور با سرعت ۲ متر بر ثانیه باید بچرخد.

تاریخچه آسانسورهای روملس

اولین مدل این آسانسور توسط KONE در سال 1996 به منظور صرفه جویی در فضای ساخت طراحی شد. طراحان، موتور آسانسور را به طور مستقیم در بالای بالابر قرار دادند. این یک انقلاب در طراحی آسانسور بود که از آن زمان تاکنون مزایایی را برای ساختمان‌های کوچک تا متوسط ​​ارائه کرده است.

امروزه آسانسور MRL به طور گسترده در جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما تنها در چند سال گذشته است که این طرح در کشورمان محبوبیت پیدا کرده و در ساختمان‌ها نصب می‌شود. در ابتدا به دلیل جدید بودن فناوری این نوع آسانسور و تعداد کم تولیدکنندگان تجهیزات، زیاد مورد توجه اشخاص قرار نگرفت.

اما در حال حاضر و پس از گذشت چند سال، آسانسورهای روملس پیشرفت های زیادی داشته اند. اکثر تولید کنندگان در حال حاضر این مدل ها را ارائه می دهند. در حال حاضر می توانید آسانسور MRL را در اکثر اندازه ها و سرعت های مورد نیاز برای ساختمان های مدرن پیدا کنید. در حال حاضر خرید آسانسور روملس یکی از گزینه های اولیه افراد برای ساختمان‌های خود می‌باشد.

در طی ۱۰ سال گذشته تولید کنندگان آسانسور بر موانع پذیرش محصولات MRL غلبه کرده اند.هم اکنون سایر تولید کنندگان آسانسور در حال بازاریابی نسخه های خود از آسانسور MRL هستند و محصول ارائه شده برای بسیاری از ابعاد و سرعت ها گسترش یافته است.

در واقع می توان گفت آسانسور روملس گزینه مناسبی برای جایگزینی آسانسورهای قدیمی است.

عموما در ساختمانهایی که امکان استقرار موتورخانه آسانسور در بالای چاه آسانسور وجود نداشته باشد یا حتی باعث برهم خوردن زیبایی طراحی بنای ساختمان گردد، از آسانسورهای روملس استفاده می شود. بنابراین تمامی سیستم موتور و سیستم کنترل آسانسور در چاه آسانسور و در اورهد (بالاسری) چاه آسانسور نصب می گردد. باید توجه داشت که فناوری روز دنیا به سمت طراحی و نصب آسانسورهای بدون موتورخانه حرکت می نماید.

mrl-3-min

طی گذشت سالیان متمادی از ابداع این آسانسورها، تولیدکنندگان همواره با شناسایی نقاط ضعف و غلبه بر آنها روزبروز بر کارایی و کیفیت این نوع آسانسورها افزوده اند. نصب آسانسورهای روملس توسط موتورهای بدون گیربکس (گیرلس) از نوع Flat الزاما انجام می شود. علت استفاده از این نوع موتورها ابعاد کوچکتر ، وزن کمتر ، بازده و راندمان بالاتر و درنتیجه کارایی بالاتر این نوع موتورها می باشد. مهمترین نکته در طراحی این نوع آسانسورها این است که در هر حالت هنگامی که کابین در level بالاترین توقف است یک فضای کاری حداقل بطول 180 سانتی متر ایجاد شود. هنر حل این مساله این است که بتوان در ارتفاع کمتر و بدون صدمه زدن به فضای پشت بام این آسانسور را طراحی و نصب نمود. در توضیح مشخصات فنی آسانسور روملس ( MRL) باید گفت محل قرار گیری وزنه در سمت مجاور درب (چرخش 90 درجه به دلیل جلوگیری از فرسایش سیم بکسل) و همچنین استقرار دو فلکه هرزگرد کابین در زیر کابین و یک فلکه هرزگرد روی قاب وزنه که پیاده سازی آن به وسیله سیستم تعلیق 2:1 انجام می شود الزامی است. در برخی طراحی های آسانسور روملس ( MRL) کل وزن موتور بر روی ریلهای راهنما وارد میگردد بنابراین انتخاب نوع ریل حائز اهمیت می باشد. در یک طراحی دیگر می توان موتور را در پشت ریلهای کابین مستقر نمود. همچنین تابلو فرمان آسانسور های بدون موتورخانه نیز مجاور درب توقف آخر نصب می گردد که معمولا در یک جعبه قفل شده قرار می گیرد و در زمان تعمیرات و سرویس نگهداری قفل آن توسط سرویسکار باز می شود.

مزایای آسانسور روملس ( MRL):

دلایل زیادی برای استفاده از آسانسور MRL در ساختمان شما وجود دارد. از هزینه کمتر تا صرفه جویی در فضا، این آسانسورها می توانند راه حل مناسبی برای چالش های رایج در ساخت و ساز ارائه دهند.

استفاده از فضای کمتر

از آنجایی که آسانسور MRL به یک اتاق مجزا برای قرار دادن موتور خود نیاز ندارد، فضای بسیار کمتری نسبت به آسانسورهای سنتی اشغال می کند. این کار طراحان و معماران را برای طراحی آسانتر می‌کند تا از فضای اضافی استفاده بهتری ببرند و آزادی عمل بیشتری را برای آنها فراهم می‌کند.

صرفه جویی در مصرف انرژی

آسانسورهای روملس تا 80 درصد انرژی کمتری نسبت به آسانسورهای هیدرولیک استاندارد مصرف می کنند. این یک امتیاز بزرگ برای این آسانسور محسوب می‌شود که هزینه انرژی را بشدت کم می‌کند. علاوه بر این، آسانسورهای روملس کششی از روغن استفاده نمی‌کنند که باعث کاهش هزینه ها و خطرات آتش سوزی می شود.

مناسب برای ساختمان های کوچک و متوسط

صرفه‌جویی در فضا برای یک ساختمان کوچک یا متوسط ​​می تواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد. آسانسورهای MRL با در نظر گرفتن محدودیت های فضایی در ساختمان های کوچکتر طراحی شده اند. اگر ساختمان شما متراژ لازم جهت ساخت اتاقک موتور خانه ندارد، خرید آسانسور روملس می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

مناسب برای مناطق سیل‌خیز

از آنجایی که موتور و تابلو فرمان را می توان در بالای بالابر نصب کرد، آسانسور روملس می‌تواند گزینه مناسبی برای مناطقی باشد که دچار سیل می‌شوند. ارتفاع بالابر، موتور و تجهیزات آسانسور را از آب دور نگه داشته و مانع آسیب به آنها می‌شود.

هزینه کمتر برای نصب

نیاز به هزینه نکردن جهت ساخت اتاق مجزا و همچنین دیگر تجهیزاتی که در آسانسورهای استاندارد استفاده می‌شود، همگی باعث صرفه جویی در هزینه نصب آسانسور روملس می‌شود. یک آسانسور MRL می تواند به شکل محسوس در هزینه ساخت پروژه به شما کمک کند.

صدای کمتر و عملکرد نرم

آسانسورها روملس به طور قابل توجهی نسبت به دیگر آسانسورها بی صدا هستند. این ویژگی می‌تواند برای ساختمان‌های کوچک بسیار مفید باشد.

mrl-elevator-product-3-min

معایت آسانسور روملس ( MRL):

  • آسانسورهای بدون متورخانه فقط با موتورهای گیرلس قابل اجرا و بهره‌برداری می‌باشند.
  • به دلیل استفاده از ورق‌ها و قطعات فولادی زیاد در بدنه آسانسور و دیواره چاهک، ممکن است کشیده شدن این قطعات به یکدیگر کمی پر سر و صدا باشد.
  • تابلو فرمان این نوع از آسانسورها پیچیده‌تر می‌باشد.
  • با توجه به محل قرارگیری موتور که چسبیده به کابین است، طبیعی است که در اثر کار کردن طولانی، گرمای تولید شده توسط موتور در فاصله کمتری با سرنشینان قرار داشته باشد و موجب افزایش دمای درون کابین شود که ممکن است کمی برای افراد درون کابین ناخوشایند باشد.

سخن پایانی

فناوری طراحی و تولید آسانسور به سمتی می رود که انواع قدیمی تر آسانسورهای دارای موتورخانه کم کم جای
خود را به آسانسور بدون موتورخانه میدهند و به احتمال فراوان در آینده و با اقبال بیشتر نسبت به این
آسانسورها، قیمت های آنها هم به سمت متعادل تر شدن پیش خواهد رفت .